HomeMAINLevendname Şiir Kitabı ile Lise Müfredatı Arasındaki İlişki

Levendname Şiir Kitabı ile Lise Müfredatı Arasındaki İlişki

Dört kıtaya dağılmış 33 ülkede yaptığım ihracat iş seyahatlerim neticesinde hafızamda ve zihnimde biriken hatıralar, Levendname şiir kitabımda, zihinlerde geleceğe yönelik ufuk açıcı dizeler arayışına dönüşmüştür. İlk yazarımız Bilge Tonyukuk yazıtından günümüze değin, zamanlar ve zeminlerin bütünsel ve kesintisiz anlatımı Levendname’nin ana temasıdır.

Ortaöğretim kurumlarında, özellikle liselerde, Levendname şiir kitabından yardımcı bir ders kitabı olarak yararlanılması konusundaki düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Kültürümüzün temel noktasını oluşturan tarihsel arka planımızın, Levendname şiir kitabının geniş ve güçlü perspektifinden yararlanılarak genç öğrencilerimizle bütünlüğüne ve derinlemesine olarak paylaşılmasının, son derece yararlı olacağı düşüncesindeyim.

Kitabımızda yeralan şiirlerimiz arasından 13 örnek seçilerek, ekli dosyada Lise Müfredat programları açısından uygunluğu değerlendirilmiştir.

Önerimizin pratik düzeyde değerlendirilmesi açısından 3 adet şiirimiz tiyatro sanatçısı Murat Kocacık bey tarafından seslendirilmiştir.

Yer. Gök. Su: Şiir Üçlemesi (Seslendirilmiş 3 şiir Youtube videosu)

  • Şiir: Levent AĞAOĞLU
  • Seslendirme: Murat KOCACIK (*)
  • Kızıl Elma: Yer
  • Sü’başılar: Gök
  • Su: Nehir Yolları

Video Linki: https://www.booksonturkey.com/yer-gok-su-siir-uclemesi-seslendirilmis/

Dizelerin akıcılığı içerisinde önümüze bir dünya haritası, bir Cihannüma olarak serilen Levendname Şiirlerin, Bakanlığınızın öncülüğünde, müfredat programlarında yardımcı bir ders kitabı olarak değerlendirilmesinin, genç fidanların birer mütefekkir olarak yetişmelerinde katkılar sağlayacağı düşünce ve ümidi ile birlikte.

Levent Ağaoğlu (1958- )

e-mail:[email protected]

Yayınlanmış Kitaplarım:

  •  2018    Kıbrıs-Afrin Hattı, Hiperkitap, Mayıs 2018
  • 2018    Kıbrıs Dünyanın Merkezidir(Hiper Kitap, Temmuz 2018
  • 2018    Düşünce Sizsiniz, Girdap Kitap (Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın ile söyleşi)
  • 2022    Levend’name.Aktif Yayınları. Kasım 2022

(*) Murat Kocacık: Tiyatro Sanatçısı, Seslendirme.

Ankara Valiliği Bilge Yazarlar Projesi Seslendirme.

Akif – Belgesel Film 2023 https://youtu.be/ClbdyzdFKEE?si=uMXWzVfoxVZk-tnL

 

LEVENDNAME ŞİİR KİTABI İLE LİSE MÜFREDATI ARASINDAKİ İLİŞKİ

  1. Değerler: Şiir, Tarih, Milli Bilinç, Tarih Şuuru.

Levent Ağaoğlu’nun uzun yıllara sâri çalışmalarını bir araya getirdiği ve ‘Levendnâme’ adını verdiği şiir kitabı, ismiyle müsemma olduğu kadar kendine özgü, kendi içinde ve kendi dışında olanlara göre kendine özel bir kitap. Şiirle ve şairle ilgisi olmayan veya bunlardan uzak kişilerin bile içinde güzel şeyler bulacağı kadar sade ve naif bir eser.
Ağaoğlu şiirindeki farklılığın, öznelliğin ve özgünlüğün sadece şiiri, tarihi, milli bilinci, tarih şuurunu ve benzeri değerlerin değerini bilen kişiler tarafından çok daha iyi anlaşılabileceğini de akıldan çıkarılmamak gerekir.

  1. Duru, Sarih ve Derin.

Levendnâme kitabı bir kristal gibi etrafında döndükçe ve ona farklı açılardan baktıkça her bir yönünde yenilenen, baktığınız açıya göre farklılaşan, bir öncesinde gördüğünüzden daha yeni ışıltıları bir sonrasında size yeni baştan gösteren duru ve sarih olduğu kadar derinliğe de haiz bir kitap.

  1. Türkçenin Şiirselliği.

Türkçenin bir şiir dili olduğu tartışmasız bir gerçektir. Türklerin şiire ilgisi, şiire yakınlığı, şiire yatkınlığı ile ortaya çıkan şiir sevgisinin Türkçeyi beslediği gibi Türkçenin güzelliğinin ve imkânlarının da şiiri geliştirdiğinin bilincinde olmak gerekir. Levendnâme kitabında yer alan şiirler, Türkçenin şiirsel imkânlarının, şiirin imkânlarıyla harmanlandığı ve şiirsellik olmadan da Türkçe şiirin yazılıp söylenebildiğinin bir kanıtı adeta.

Türkçenin bizatihi sahip olduğu özel yapısı, ses uyumu, ses zenginliği ve anlatılmak istenen şeyle ilgili anlatım kolaylığı zaten şiirselliği içinde barındıran bir olgudur. Söylenen bir şeyin bedii bir seviye kazanması için şiirsellikle ilgili herhangi bir şey yapılmasa dahi onun Türkçe kelimelerle söylenmesinin yeterli olabileceğini gönül rahatlığıyla ifade edebiliriz. Bu bağlamda Levendnâme’de yer alan şiirler, alışageldiğimiz şiirselliğe çok fazla önem verilmeden de şiirselliğin mümkün olabileceğini bize göstermektedir. Türkçe ile yazılan bir şiirin sadece ve sadece Türkçe yazılmasının bile şiirsellik için yeterli olabileceğini birçok yerde hisseder ve bu önemli ayrıcalığı idrak edebiliriz.

  1. Bütünlük ve Farklılık

Levendnâme’de yer alan neredeyse her şiirde, mısraların bir arada olduğunda bir bütün oluşturması ile her mısranın kendi içinde farklılığını koruması, her kelimenin diğer kelimeyi tamamlamasının yanında diğer kelime ile başka bir kelimeyi de mütemmim cüz haline getirmesi birçok yerde kendini göstermektedir.

  1. Levendane bir tarz.

Ağaoğlu şiiri sanki Orhun Yazıtları’nın bir devamı, okunamayan parçaların okunsa nasıl olabileceğini bize fark ettirmesinin yanında bu şekilde ortaya çıkarılmış bir üslupla Türklüğün, Türkçenin ve Türk olma bilincinin sürekliliğini dil üzerinden bize kendine özgü haliyle yani ‘Levendane’ bir şekilde ifade etmektedir.

  1. Okullarda bir Başvuru ve Başucu Kitabı

Levendnâme kitabının okullarımızda 1.Sınıftan tutun 12. Sınıfa kadar farklı sınıflarda edebiyat dersleri yanında yakın ve uzak tarihimizle ilgili derslerde bir başvuru ve başucu kitabı olarak yararlanılması yeni yetişen gençlerimizin edebiyat ve tarih bilincinin gelişmesine ve bu bilincin daha da muhkem hale gelmesine önemli katkılar sağlayacaktır.

  1. Kişiler Galerisi

Kitaptaki kişi adlarının yoğun kullanımı
https://www.booksonturkey.com/levendname-siirlerde-kisiler-galerisi/

  1. Yeryüzü ve Yeradları Galerisi

Kitaptaki yeradlarının yoğun kullanımı
https://www.booksonturkey.com/levendname-siirlerde-yeryuzu-ve-yeradlari/
Asya Uygarlığının Birikimleri

Şiir tarihi yaratamaz. Tarih şiiri yaratır. Asya Uygarlığının bütün birikimi ve silinmez izleri antropoloji de arkeolojide saklıdır. Levendname’deki şiirler Asya Uygarlığının birikimlerini gün yüzüne çıkarmıştır.

  1. Tarihsel Metinler

Levendname’deki şiirler aynı zamanda tarihsel metinlerdir. Bir şiir, bir roman, bir hikaye bize, birden fazla soru yöneltiyorsa ve bizde bu soruların cevaplarını edinmek için tarih kitaplarına, felsefenin metinlerine, edebiyatın tarihine baş vururuz. Ve burada doğru bilginin zihnimizde arşivini inşa etmiş oluruz. Levendname’deki şiir metinleri bizi bu alanlara sevk etmekte müthiş bir yol kılavuzudur.

11. Türk Uygarlığı

 Levent Ağaoğlu, Levendname isimli şiir kitabında Türk uygarlığının bütün zaman ve coğrafyalarından motifler topluyor. Fikir üreterek teşebbüse geçmeyi ilke edinmiş şiir sevdalısı bir şair-düşünür. Düşünce eyleminin özündeki düş boyutunun olmazsa olmaz niteliğini önemsiyor; düşünce gücünü hayal gücü ile zenginleştirmeyi, çeşitlendirmeyi kendisine ilke edinmiş. Levend’nâme; Yol’larda, Yer’lerde, Yıl’larda, Yazı’larda, Yürek’lerde, Yitik’lerde, Yır’larda biriktirdiklerimizi şiirle buluşturuyor. “Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan” Türkiye ve vahaların çevrelediği Türkistan’ın oluşturduğu Büyük Akdeniz bütünlüğündeki Levend’âne şiirselliğin peşi sıra arayışlara giriyor. Yeni bir estetik ve şiir dilinin öncü adımlarını görüyoruz.

  1. Zamanlar ve Zeminler

Şiir kitabında ilk yazarımız Bilge Tonyukuk yazıtından günümüze değin, zamanlar ve zeminlerin bütünsel ve kesintisiz anlatımı zihinlerde geleceğe yönelik ufuk açıcı izler peşinde dizeler şeklinde gelişmektedir. Levent Ağaoğlu’nun dört kıtaya dağılmış 33 ülkede yaptığı iş seyahatleri neticesinde hafızasında ve zihninde biriken hatıralar sözkonusu şiir kitabında dizelere dönüşmüştür.

  1. Levendname Şiirler Söyleşisi

 4 Youtube  söyleşi ve  2 Instagram Reels videosu

https://www.booksonturkey.com/levendname-siirler-soylesisi/

  1. Tarihsel Arkaplan. Geniş ve Güçlü Perspektif

Ortaöğretim kurumlarında özellikle liselerde Levendname şiir kitabından bir ders kitabı olarak yararlanılması konusundaki düşüncelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Kültürümüzün temel noktasını oluşturan tarihsel arka planımızın, Levendname şiir kitabının geniş ve güçlü perspektifinden yararlanılarak genç öğrencilerimizle bütünlüğüne ve derinlemesine olarak paylaşılmasının, son derece ufuk açıcı olacağı düşüncesindeyiz.

  1. ONUNCU SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİNİN 1. DÖNEM MÜFREDATINDA YER ALAN.

1. İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI BAĞLAMINDA

*Sözlü Dönem Türk Edebiyatı (sav, sağu, koşuk, destan)

*Yazılı Dönem Türk Edebiyatı (Orhun Kitabeleri) konuları işlenirken Türklerin yaşam biçimi ve yaşadığı coğrafya ve kullandıkları işlek Türkçe bilgisi verilirken aşağıdaki şiirler de okunup öğrencinin ilgisi derse çekilebilir. Şiirlerin altında yer yer Bilge Tonyukuk anıtından günümüz Türkçesi ile alıntılar da yer almakta, gerek anıtlarda gerek Levendname’de geçen yer ve kişi adları ile ilgili açıklamalar da yer almaktadır. 87. Sayfada “Tonyukuk Seferleri Haritası” da bulunmaktadır.

  1. DOKUZUNCU SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİNİN 2. ÜNİTESİ OLAN “ŞİİR” KONUSUNDA DA “SÖZLÜ DÖNEM TÜRK ŞİİRİ’NİN GEÇMİŞİ İLE İLGİLİ OLARAK DA LEVENDNAME’DEN YARARLANILABİLİR.

LEVENDNAME’DE MÜFREDAT KONULARINI DESTEKLEYİCİ NİTELİKTE PEK ÇOK ŞİİR VARDIR. BİRKAÇ ÖRNEĞİ AŞAĞIDA GÖREBİLİRSİNİZ.

  • BOZKIR KUŞAĞI / Levendname sayfa 36
  • KALEM İLE KILIÇ / sayfa 38
  • YAZI BİLGELİKTİR / sayfa 43
  • İLK TÜRKÇE / sayfa 44
  • GÖZLER, GÖKLER / sayfa 30
  • AZÎZ BİLGELER / sayfa 32
  • HEP ÖĞRENCİLERİZ / sayfa 35
  • BİLGE İLE ATA’NIN DESTANI / BİLGE sayfa 61

Subscribe For Latest Updates
And get notified every monday at 8:00 am in your mailbox
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular