HomeMAINDeniz Şiirlerim

Deniz Şiirlerim

  1. Mütefekkiran 28
  2. Talaylar Ola   55
  3. Bizim Akdeniz  93
  4. Beşiktaş Kıyıları  104
  5. İda’da İnsan  115
  6. İda’da Zaman       119
  7. Çin Seddi’nden Rumeli’ne  124
  8. Beş Nehir, Beş Deniz 129
  9. İskenderun, Hatay   130
  10. Göçebeler  135
  11. Sü’başılar Sü’baylar Sü’variler  135
  12. Dört Beş  148
  13. Levend’ler   152
  14. Ordular  155
  15. Oğuz Kağan  167
  16. 1 Temmuz 203
LEVEND’NÂME, “Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan” Türkiye ve vahaların çevrelediği Türkistan’ın oluşturduğu Büyük Akdeniz bütünlüğündeki Levend’âne şiirselliğin peşi sıra arayışlara giriyor.

Levend, Akdeniz kıyılarında neşvünema bulmuş bir temel kavramdır; İtalya’da (Levantino), İspanya’da (Levante), Yunanistan’da (Leventis, Leventopulos), Doğu Akdeniz’de (Levant ülkeleri), Türkiye’de (Levent, Levanten, Levendane) sözlükleri değişik anlamlarla zenginleştirmiş Akdenizli bir kelimedir.

LEVEND’NÂME Şiirler ise, Akdeniz’den doğan, hareketlenip ivme alan tüm dalgalar gibi Çin Seddi, Hong Kong, Hind, Mısır, İtalya, Yunanistan, Afrika, Afrin, Afganistan, Pasifik, Rumeli, Varna, Vidin, Bulgaristan, Azerbaycan, Bakü, Kaz Dağları, Arşipel, Roma, Truva, Nea Roma, İstanbul, Çanakkale, İda, Assos, Antandros, İyonya, Anatolya, Agonya, Arşipel, Ege, Midilli, Bolayır, Küçük Asya, Saruhan illeri coğrafyalarında dolaşmaktadır.

Akdeniz’in kadîm çağlardan buyana medeniyetleri kaynaştıran etkileşimi Levend’âne bir karakter göstererek yeni Akdeniz’leri, yeni Akdenizlerin Leventlerini de çoğaltmaktadır. Pasifik limanları arasındaki etkileşim artık tipik bir Akdeniz tavrıdır. Kültür ve Medeniyetler, Levant sınırlarının doğusunda da, Türkistan vahalarında, Pasifik kenarlarında da yeni Akdenizleri çıkarmaktadır.

Nazım’ın dizelerince;

Dörtnala gelip Uzak Asya’dan
Akdeniz’e kısrak başı gibi uzanan
Bu Memleket; Bizimdir.

Sadece bu memleket değil, Akdeniz de bizimdir, Kaptan-ı Derya’ların, Leventlerin gücü ile içselleştirilmiş, medeniyetleri, mutfağı, çarşıları, pazarları; Beyoğlu Pera’da, Cezayir Çıkmazı’nda, Tunuslu Mahmutpaşa Caddesi’nde, Malta Fâtih’de, Eminönü Mısır Çarşısında, İstanbul Suriçi’nde Karadeniz-Akdeniz, Oğuzhan, Kızılelma caddeleri çizgisinde yeni hedeflere doğru yol almaktadır.

Hun, Göktürk, Oğuz atalarından beri Asya’da dillerine ekledikleri deniz, göl, ırmak, gemi, talay kelimelerini terkilerinde taşıyıp Akdeniz Alanya kıyılarında yüzlerce yıl sonra tekrar deniz ile yüzleşen Türkler, bu sefer de Talay (Okyanus) kıyılarında Pasifik’de Yeni bir Akdeniz’in yaratılmasında en ön saflarda hem müteşebbis hem mütefekkir Levent’leri ile yer alacaklardır.

LEVENDNÂME Şiirler, Büyük Akdeniz Medeniyetimizin kıyılarında bir gezintiye götürüyor bizleri.

LEVENDNÂME Şiirler ile yol aldığımız ama yok olmadığımız geniş coğrafyaları izlerken kıtalar, ülkeler ve bölgelere bir göz atalım dedik; epey varlıklı bir liste çıktı karşımıza. Doğu Akdenizliliğe atıfta bulunan Levanten kavramına karşın Büyük Akdeniz mefkûresi ile ilintili Levend’âne kavramı dört kıtada elli civarında ülke ve bölgenin birikimlerini içeren bir kapsayıcılıkta gözüktü.


Subscribe For Latest Updates
And get notified every monday at 8:00 am in your mailbox
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular