HomeBEYOND TURKEYTürk ve Çin Medeniyetleri neden birbirinin zıddıdır?

Türk ve Çin Medeniyetleri neden birbirinin zıddıdır?

Çin ötekileştirir, ayrıştırırken, Türkler hep kaynaştırmıştır.

Çin sürekli hanedan değiştirmiş, 22.000 km.lik Çin Seddi, devasalaşan ülke sınırları karşısında da minyatürleşmişti.

Türkler dünya çapı olan 40.000 km’nin 35.000 kilometresini kuzeyde İsveç’ten güneyde güney Afrika’ya, batıda Meksika’dan doğuda Çin’e kadar kültür eserleri ile donatmıştır. 100’ü aşkın ülkede 7000 Türkçe yer adı da yine Türk kuşağının bir göstergesidir. Türkçe ise 58 ülkede konuşulmaktadır. O halde Türk kültürü, Türk varlığı küresel bir boyutta oluşmuştur.
Diğer yandan Çin ise kendi ülkesi sınırları dışına çıkamamıştır. Bu nasıl olmuştur? Garabet bir durumdur söz konusu olan. Ülkesini bozkır halklarından korumak maksadıyla, bu aslında başkalarıyla başka insanlarla birlikte yaşayamama pratiğidir. Ötekileştirme olarak hayat bulmuştur. Öteki ile birlikte yaşayamamıştır.
Peki bunu nasıl mümkün kılmıştır Çin. Ülke sınırlarında 22.000 km uzunluğunda bir duvar örmüş, buna da Çin seddi demişlerdir Büyük Duvar demişlerdir. Bu ülkeyi dış dünyadan soyutlamaktır. Koruma adı altında dış dünya ile olan irtibatı kesmektir. Şimdi küreselleşmenin nimetlerinden 1978 yılından buyana faydalanan ve zenginleşen Çin, öteki dünya olarak gördüğü diğer insanların yaşantılarını servetlerini gasp ederek bunu gerçekleştirmiş işlerini ellerinden almış, ülkelerin sanayilerini yok etmiştir.
Çin’in dili de ülke sınırları dışına çıkamamıştır. Kendisini dış dünyadan soyutlayan Çin’in içe kapanıklığı dünya açısından tehlikeli bir durum arz etmektedir, çünkü burada kendisini diğer ülkelerdeki insanlardan üstün görme anlayışı yeşermiş ve giderek kalıp haline gelerek, sabit fikir haline dönüşmüştür.

35.000 km.lik Türk Kuşağı

Türklerin kültür eserleri haritasını incelediğimizde, Türkiye haritasının Balkanlar, Doğu Avrupa, Kırım Yarımadası, Mezopotamya ve Kafkasya, İran yönüne doğru genişledigini görüyoruz.
Burada bir Türkiye büyüklüğünde alan daha söz konusudur. Ayrıca dünyanın diğer bölgelerinde Meksika’dan İsveç’e, İsveç’ten güney Afrika’ya, güney Afrika’dan doğu Türkistan’a, Çin’e doğru olan alanlarda mavi boncuklar şeklinde kültür eserlerimizin olduğu alanlar da görmekteyiz.
Fakat burada özellikle önem verdiğimiz Türkiye’nin civarındaki kültür eserlerinin bulunduğu alanlar da katıldığında bir mislinden çok genişlemiş Türkiye haritasının ortaya çıktığı gerçeğidir.
Demek ki kültürel olarak Türkiye, siyasi Türkiye’den çok daha büyük bir yapıdır. Önemli olan siyaset tasarımlarında bu kültür haritası verilerinden yola çıkarak projeler geliştirmektir.

Cultural Heritage of Turks

İsveç Haparanda
Şehitliğimizden,
Güney Afrika’daki
Osmanlı Camii’ne;
Meksika saat kulemizden
Japonya’daki şehitliğimize;
Dört yöndeki
Ecdad eserlerimiz
Doğu’dan Batı’ya
Kuzey’den Güney’e
Otuzbeşbin kilometre
Türk kuşağı
Dünyayı dolanan
Âlemleri bezeyen
27.03.2022
*Haparanda: İsveç’in kuzeydoğusunda yer alan bir şehirdir.

22.000 km.lik Çin Duvarı 

Çin seddinin gerçek haritasını ilk kez gördüm. Güneye doğru gidiyor sanıyordum halbuki olduğu gibi batıya doğru yol almış Çin Seddi, Orta Asya içlerine kadar gelmiş ve kuzeye doğru bir set çekmiş.
Duvar örenler şimdi de yol mu (kuşak ve yol projesi) açıyor? İnanalım mı?

Çin Seddi Ne Kadar Uzun? 21.196 km veya Daha Uzun…
Sunny Xie tarafından yazıldı, 23 Aralık 2022’de güncellendi

5 Haziran 2012 tarihli Ulusal Kültürel Miras İdaresi’ne (NCHA) göre Çin Seddi‘nin resmi uzunluğu 21.196,18 kilometredir (13.170,7 mil). Çin Seddinin uzunluğu altı yıllık bir arkeolojik araştırmadan sonra ortaya çıktı.

Duvar, mesafenin 22.000 km’ye yakın veya ekvator çevresinin yarısı kadar olduğu dikkate alındığında, aslında son 2.000 yılda inşa edilmiş birkaç farklı bölümden oluşuyor.

Bu, insan tarafından yapılmış en uzun yapıdır ve 2000 yıl önce başlayan ve 14. Yüzyıla kadar devam eden inşaat muhtemelen şimdiye kadar üstlenilen en uzun inşaat projelerinden biridir.

Image

Çin Seddi 1997. Ceddime 2000 yılda ördükleri 22.000 km.lik Duvar.
22.000 km.lik Çin Seddi ile binlerce yıl önce Türklerden korunmaya çalışan Çin, ABD’nin dikeceği koruma duvarına karşı ne yapacak bakalım? Çin Seddi ve Avrupa Mülteci Duvarları; çözümsüzlük ortaklığıdır, ırkçılık kazandırmaz. Önümüzdeki dönemde her ikisi de çökecekler.
2000 yılda Türklere karşı inşa edilen 22.000 km’lik Çin Seddi artık bir turistik yapıdır.
Çin Seddi’nden Rumeli’ne
Kurban olayım; Asil Ceddime
Akdeniz’den Pasifik’e!
Bir kıvılcım yeter; Azîz Milletime
Nisan 1997, Hong Kong

Subscribe For Latest Updates
And get notified every monday at 8:00 am in your mailbox
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular