HomeBEYOND TURKEYTürk Medyasında Dış Dünya

Türk Medyasında Dış Dünya

https://www.youtube.com/watch?v=MBmTTHgGSwI&t=57s&ab_channel=MGTVT%C3%BCrkD%C3%BCnyas%C4%B1n%C4%B1nSesi

******************************************

DIŞ DÜNYA

  • Türkiye’de Uluslararası Medya: Uluslararası Medya Türkiye’de neden daha etkin?
  • Dış Dünyaya Neden İlgimiz Yok?
  • Uluslararası Dış Dünyada Türk Medyası neden etkin değil? Türk Medyasında Dış Dünya ne kadar var?
  • Beş Göz
  • Türk Gözü
  • Dış Dünya ve Gazetecilerimiz
  • Eksi Yönler
  • Düşünenlerin Forumu Ali Gevgilili
  • Düşünenlerin Forumunda Dış Dünya
  • SAM. Stratejik Araştırma Merkezleri
  • Çelebiler Çağı’nda Dış Dünya
  • Beyond Turkey

ASYA

  • Asya-Pasifik Dünyası
  • Asya-Türk Dünyası
  • Asya-Akdeniz Dünyası
  • Asya Medyalarından Örnekler
  • South China Morning Post, Hong Kong

AVRUPA

  • Almanya Türk Medyası
  • Türk Medyası Avrupa Başkentlerinde Faaliyete Başlamıştır.

AFRİKA

******************************************

19. yüzyılın ortalarından sonra Namık Kemal tarafından Londra’da çıkarılan Hürriyet gazetesi ile yayın hayatına başlayan Türk medyası 21.yüzyıl ile birlikte tek sesliliğe yönelmiştir.

Dış dünya haberleri ile ilgili ilk girişim Mehmet Ali Birand ve ekibinin hazırladığı, 1985 yılında TRT’de yayımlanmaya başlamış olan ve 2016 yılında sona eren haber türündeki Türk televizyon programı 32. Gün‘dür. Medya organlarının dış dünyayı izlemesi yurtdışı ofisleri ve yapılanmalarının ve yurtdışı muhabirlerinin olmamasından ötürü çok cılız bir yapı  göstermektedir. Buna karşın özellikle televizyon kanallarında dış sahalardan gelmeyen, deplasmanlarda haber koşturmamış masa başı yorumcularının sahada teyitlenmemiş, test edilmemiş, bu açıdan bilgi özelliği kazanamamış, fikir ve düşünceleri üzerinden yürütülmektedir. Bu söz konusu hazin durumun daha kaç yıllar boyunca devam edeceği ise bilinmemektedir.

Sahalarda gözlerimizin olmamasından ötürü masa başlarında üretilen fikir ve düşünceler de elbetteki gerçeklik boyutu açısından sıkıntılı bir manzara göstermektedir. Buna karşın BM5 güçleri ise ülkemizde güçlü medya kuruluşları ile vardırlar ve ülkemizdeki gelişmeleri sahadan sürekli izlemektedirler.

Spor ve eğlence programlarına çok büyük bütçeler ayıran, spor programları ile ilgili yüzlerce yorumcuları bünyelerinde barındıran yazılı ve görsel medyamız ise dış dünyanın sahadan izlenmesi konusunda neredeyse sahada yoktur. Halkın ilgi ve alakası medya tarafından hep eğlence ve tüketim konularına bilinçli olarak yönlendirilmektedir. Bu açıdan “halk dış dünya ile ilgili haber talebinde bulunmamaktadır ya da ilgisizdir” şeklinde bir yargılamada bulunamayız. Açık ve bariz bir yönlendirme söz konusudur.

86 milyon nüfuslu ülkemizde tirajı en yüksek yüksek ilk 12 gazetenin ortalama tirajı 112.000 adet gün olup, bu sayı Hong Kong da İngilizce olarak yayınlanmakta olan 7.500.000 nüfuslu South China Morning Post gazetesinin da günlük tirajıdır. Fakat nüfusumuz 12 kat daha fazla olmasına rağmen büyük gazetelerimizin ortalama tirajı aynı sayıdadır. Ki Hong Kong’da İngilizce bilenlerin sayısı da sanıldığı kadar yüksek olmamasına karşın böyle bir gündelik tiraj söz konusudur.

Komşularla sıfır politikasının paradoksal bir neticesi olarak dış dünya ülkeleri ile ilişkilerimiz giderek minimuma doğru yönelmiş ve Avrupa Birliği maceramız da sessizliğe gömülmüş olup, umutlu bir bekleyiş dahi söz konusu değildir artık. Önemli olan bu kara ve kısır tablonun nasıl aşılacağıdır.

Türk medyasının, bu durumda, yönelmesi gereken ülkeler de Türk dünyası ve Asya ülkeleri olarak gözükmektedir. Türk dünyası ülkeleri ile kültürel değerler ve dil ortaklığı nedeniyle iletişim kurmamız kolay olacaktır, ayrıca Asya, dünya milli gelirindeki payını birinci sıraya yükseltmiş olup medyamızın öncülüğünde sahadan toplanacak haberlerle Asya ülkeleri ile ilişkilerimizin ve ihracatımızın güçlendirilmesi mümkün olabilecektir.

1969-1980 yılları arasında Milliyet gazetesinde her gün yayınlanan ve 450’yi aşkın kez yayınlanmış bulunan Düşünenlerin Forumu, Ali Gevgilili tarafından her pazar yayınlanmış olup, dış dünyaya ilişkin çok sayıda düzenlenmiş bulunan forumlar dikkat çekicidir. Burada önemli olan her bir forum 4-5 akademisyen ve uzmanın katılımıyla  yayınlanmış iken, Forum formatının seçilmiş olması özellikle kayda değerdir. Tüm fikir ve düşünceler burada karşılaştırılmadan özgürce dile getirilmektedir. Fakat televizyonlarda sunulan dış dünyaya ilişkin gelişmelerin tartışıldığı programlarda ise sürekli karşılaştırma ve çatıştırma formatı izlenmektedir.

Söz konusu olan gerçeğe yaklaşmak değil izleyici sayısını çoğaltmaktır. Buradan da geliştirilecek bir fikir ve düşünce söz konusu olamaz. 23 Şubat 1969-4 Mayıs 1980 Düşünenlerin Forumu da 1868-1870 yılları arasında Londra’da Namık Kemal ve ardından Ziya Paşa tarafından yayınlanan ilk düşünce gazetesi Hürriyet ile aynı kaderi paylaştı ve Forum yayından kaldırıldı. Ardından gelen Eylül 1980 darbesi ile düşünce yasakları başlatıldı. 1980 mayıs ayına doğru sonlandırılan Düşünenlerin Forumu da aslında 1980’den buyana 45 yıla yakın bir süredir içinde yer aldığımız, düşünce ve fikirlerimizi bir cendereye sokan 12 Eylül darbe rejiminin habercisi gibidir bu sonlandırış.

DIŞ DÜNYA

Türkiye’de Uluslararası Medya: Uluslararası Medya Türkiye’de neden daha etkin?

BM5 Uluslararası medya organları ülkemizde doğudan, batıdan, kuzeyden, güneyden olsun son derece aktiftirler ve Türk medyası da yazılı ve görsel olarak, dış dünya haberlerini uluslararası medya kaynaklarından tercüme olarak edinmektedirler. Sahadan haberlere nadiren rastlanmaktadır.

Dış Dünyaya Neden İlgimiz Yok?

Dış Dünya’ya neden ilgimiz yok?

Uluslararası Dış Dünyada Türk Medyası neden etkin değil?

Türk Medyasında Dış Dünya ne kadar var?

Bu bölümün hazırlanması esnasında fikirlerini benimle paylaşan (alfabetik sırayla) Birol Gürger, Hidayet Erdem, Hüseyin Sarıkoç, Okay Deprem ve Seyfullah Türksoy beylere tekrar teşekkür ederim.

Türk medyası yurtdışında ofisleri, muhabirleri ile ne derecede etkin faaliyetlerde bulunmaktadır sorusu giderek daha çok önem kazanmaktadır.

Bu soruya olumlu cevap vermek zordur. TRT ve Anadolu Ajansı devlet memuru kafasıyla çalıştıkları için faaliyet alanları sınırlıdır. Diğer medya kurumlarının uluslararası faaliyetleri sıfır düzeydedir. Özetlersek, bu konuda ülke olarak başarılı değiliz.

Medya son Gazze dramında olduğu gibi, IHA, AA gibi ajanslar vasıtasıyla sahada. Her gazete ve TV ise maliyet artışı sebebiyle sahada olamıyor.

Türk medyasının yurt dışında Milliyet gazetesinin 90 larda onlarca yurtdışı ofisi vardı. Dış haberleri sevdiren vizyoner gazeteci-yazar Mehmet Ali Birand’dır.

Turgut Özal, Dünya Bankasında üst düzey görev aldığı için, dünyaya geniş bir perspektiften bakabilmekteydi ve bu bakış açısını da DPT nin kuruluşundan başlayarak ülkemizde görev aldığı 1960-1993 arası 33 yıllık dönemde hizmetlerini hep dış dünyayı izleyerek, gözlemleyerek yerine getirdi.

Sahadan haber ihtiyacı daha çok büyük ajans, gazete ve TV kanallarının görevlendirmeleri ile sağlanmaktadır, yeterli değildir. Büyük gazete ve TV kanalları, konjonktürel olarak, önemli olaylarda önemli bölgelerde muhabir görevlendirmekte, fakat pek çoğunun bu bölgelerde yerleşik muhabiri yoktur.

Özellikle televizyonlar ve gazeteler, maddi sorunlardan ötürü bu tür görevlendirmelerden kaçınmakta, bu da haber akışı açısından sorun teşkil etmekte. Kendi yağında kavrulan basın organları daha çok “gönüllüler” üzerinden bu faaliyeti yürütüyor. Bu gönüllüler ise daha çok hedef ülkelerde yaşayan Türk akademisyenler oluyor.

Bunun dışında en geniş yurt dışı muhabir ağına Anadolu Ajansı‘nın sahip olduğu söylenebillir. O da maalesef yeterli olmanın çok gerisindedir.

Maalesef Türk medyası yurtdışı ofisleri bağlamında maliyetler bakımından aktif olmayı tercih etmiyor. Giderler döviz cinsinden gelirler Türk Lirası olunca… Ayrıca belirtmek isterim ki yurt içinde dahi medya kuruluşlarının giderleri gelirlerinin çok üzerinde. CNN, FOX gibi yurt dışı menşeili kurumlar hariç çeviri ve AA kaynak olarak kullanılıyor.

Medya kuruluşlarının ilk adımı atacağını sanmıyorum. Çünkü, benim diyen kuruluşlar muhabirlerine ve editörlerine kurgu montaj, reji gibi birden fazla görev veriyor. Çok mühim bir olay olduğunda ise, bildiğiniz üzere Türkiye’den muhabirler ve kameramanlar çekime gidiyor. O yüzden AA, İHA, DHA gibi ajanslar belki bir adım atabilir.

Uluslararası Haber Akışı ve Medya Düzeni Bağlamında; Türkiye’de Yayın Yapan Uluslararası Medya Kuruluşları

Dünya Halleri Serdar Kuzuluoğlu

Dış Politika Servisi: Bu servis diplomatik ve politik olaylarla ilgilenir. — Genel haberlere girmeyen yabancı ülkelerdeki günlük olaylarla da bu servis ilgilenmektedir. Bazen büyük röportajların sorumluluğu da dış politika servisine verilmektedir. Dış politika servisinde özellikle, ajanslardan, yurtdışı muhabirlerinden ve bazı olaylar için özel olarak gönderilmiş muhabirlerden gelen bilgileri değerlendiren bir yazı işleri sekreteri bulunur.

Beş Göz

Anglosakson dünya dünyayı Beşgöz sistemi üzerinden izlemektedir. İngilizce konuşulan beş ülkede kurulan bir sistem üzerinden Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda üç kıtada tüm dünyayı eşzamanlı izleme sistemini çalıştırmaktadırlar. Anglosakson dünyanın ikinci Dünya Savaşı sonrasında 1943’ten itibaren İngiliz dilinde beş ülkenin ortaklaşa haberleşme sistemini kurması enteresan bir gelişmedir.

Türk Gözü 

Buradan ilham alarak Türk dünyası da Türk dili üzerinden tüm dünyayı Avrupa’da Macaristan, Avrupa Asya’da Türkiye, Kafkasya’da Azerbaycan, Asya’da Kırgızistan üzerinden izlemelidir. Türkiye Cumhuriyeti de aynı Anglosakson sisteminin bir benzerini Avrupa’nın ortasındaki Macaristan’dan, Çin’e sınırdaş Kırgızistan’a kadar olan geniş bir sahada Macaristan, Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kırgızistan istasyonları üzerinden bir iletişim ve haberleşme sistemi olarak faal hale getirebilir. Sistem bu ülkelerin kendi haber kaynaklarını harekete geçirecek ve Türk Devletleri Teşkilatı‘na ait olan bir sistem olacaktır. “Dil’de, Fikir’de , İş’te Birlik” mefkuresi hayata geçirilmiş olacaktır. Yabancı haber ajanslarının hegemonyasına bu şekilde son verilecektir Türkiye ise böylece Büyük Akdeniz jeopolitiğinde Akdeniz ile Çin sınırına kadar olan Türkistan arasındaki haber ve iletişimin işlendiği, değerlendirildiği bir ana terminal olacaktır.

Osmanlılar, Amerika’nın keşfi ile ilgili kitapları tercüme ettiler. Akdeniz’de sefer yapan denizcilerden sürekli haberler temin ediyorlardı, güçlü haber kaynakları vardı. Türk İmparatorluğu Osmanlı döneminde Akdeniz’deki denizcilerden topladığı tüm haberleri bir kaynak olarak değerlendirmekte idi. Çünkü Akdeniz kendi egemenlik sahasındaydı.

Dış Dünya ve Gazetecilerimiz

Eksi Yönler

  • Sahada olmamak
  • Objektif olmamak
  • İdeolojik Yaklaşım

Düşünenlerin Forumu Ali Gevgilili

Düşünenlerin Forumunda Dış Dünya

Düşünenlerin Forumu’nda Ortadoğu

Forum başlığının yanındaki rakkamlar üzerinden Forum listesindeki katılımcıların isimlerine ulaşılabilir.

DIŞ DÜNYA

Nato, Dünyadaki Gelişmeler ve Türkiye 110
Az Gelişmişlik Sorunu ve UNCTAD-III 118
Değişen Avrupa, Amerika ve Yeni Dünya 171
Dünya 1974’de Nereye Gidiyor? 195
Helsinki Konferansı ve Yumuşama 260
Londra Doruğu, Batı ve Türkiye 337
Yeni Dünya Gerçekleri ve Türkiye’nin Çözüm Yolları 359
Çağdaş Dünya Hangi Çözümleri Araştırıyor? 383
Yeni Dünya Ortamı, “Soğuk Savaş” ve Türkiye 437

DIŞ DÜNYA VE TÜRKİYE
Değişen Dünya Karşısında Türkiye 196
Nasıl Bir Dünya ve Türkiye? 245

DIŞ DÜNYA: ABD
Nixon, Pekin, Moskova ve Yeni Dünya 97
ABD ve Batı’daki Gelişmeler 105
Vietnam Savaşı ve Dünya Barışı 122
Nixon, Mc Govern, Amerika ve Dünyamız 141
Başkan-Kongre Çekişmesi ve ABD Siyaseti 253
200.Yılında ABD’nin Dün ve Bugünü 302
Birleşik Amerika Nereye Gidiyor? 303
Dünya ve Türkiye Açısından Carter ve Ford 312
Ford, Carter ve ABD Seçimleri 313
Başkan Carter, ABD, Dünya ve Türkiye 323

DIŞ DÜNYA: ABD VE TÜRKİYE
ABD Yardımı ve Türkiye 81
Türk-ABD Anlaşması Ne Getiriyor? 289
Türk-ABD İlişkileri ve Yardımlar 238
DIŞ DÜNYA: ABD.RUSYA
Carter-Brejnev Doruğu ve SALT II 419
ABD, Sovyetler, İran ve Türkiye’nin Tavrı 453

DIŞ DÜNYA: AFRİKA
Uyanan Afrika Nereye Gidiyor? 293
Irk Ayrımıyla Savaş Haftası ve Güney Afrika 407

DIŞ DÜNYA: ASYA
Asya’daki Değişim, ABD ve Türkiye 248

Orta Doğu’daki Değişim, İran, Batı ve Türkiye 409

DIŞ DÜNYA: ASYA: VİETNAM. ÇİN
Vietnam, Çin Saldırısı ve Bunalım 404

DIŞ DÜNYA: ASYA: ÇİN
Çin’de Günlük Hayat, B.M. ve Türkiye 99
Çin’in Dış İlişkileri ve Türkiye 219
Yeni Çin’de Neler Oluyor?
Çin-Sovyet Çatışması 4

DIŞ DÜNYA: ASYA: İRAN
İran, Yakın Doğu’da Değişim ve Türkiye 398
İran’daki Bunalım Nereye Yöneliyor? 391

Dış Dünya: Asya: Japonya
Modern Japon Ekonomik Gelişimi ve Türkiye 421

Dış Dünya: Asya: Pakistan
Siyasal İdam ve Bhutto 371
Pakistan Nasıl Karıştı? 336

Dış Dünya: Avrupa
Avrupa Güvenlik Konferansı ve Dünya Barışı 143

Dış Dünya: Avrupa Birliği
Ortak Pazara Hazır mıyız? 26
Ortak Pazara Geçiş Dönemi 64
On Ülkeli AET ve Türkiye 107
Türk Denizciliği ve AET 120
Genişleyen AET ve Türkiye 128
Türkiye-Ortak Pazar İlişkilerinin İlk On Yılı 179
AET’nin Yarını ve Türkiye 180
Türk-AET İlişkileri Neden Darboğazda? 286
Türk-AET İlişkileri Nasıl Düzenlenmeli?
Türk-AET İlişkileri Ne Olacak? 311
AET’nin Genişlemesi ve Türk-AET İlişkileri 376
Türk-AET İlişkileri Ne Olacak? 385
Yunanistan’ın AET’ye Katılması ve Türkiye 411
Türkiye ve AET’de Erken Tam Üyelik… 441

Dış Dünya: Avrupa: Almanya
F. Almanya’daki Seçim ve Türkiye 309

Dış Dünya: Avrupa: Balkanlar
Tito Sonrası Yugoslavya ve Balkanlar 438

Dış Dünya: Avrupa: Fransa
Fransız Seçimleri ve Sol İşbirliği 157
Fransa Bugün Neyi Seçecek? 213

Dış Dünya: Avrupa: İngiltere
Erken Seçim Öncesinde İngiltere 412
İngiltere’deki Değişim ve Dünya 203

Dış Dünya: Avrupa: İspanya
İspanya’da Faşizm, Demokrasi ve Çağdaş Dersler 344
Franco Faşizmi ve İspanya’nın Geleceği 273

Dış Dünya: Avrupa: İtalya
İtalya ve Avrupa Komünizmi 301
İtalya’da Hükümet Bunalımı ve Tarihsel Uzlaşma 361

Dış Dünya: Batı
Amerika, Batı Avrupa, NATO ve Yeni Sorunlar 172

Dış Dünya: Dünya Bunalımı
Dünya Bunalımı Nasıl Sona Erebilir? 320

Dış Dünya: Dünya Ekonomisi
Yeni Dünya Ekonomisi ve Türkiye 264
Dünya Para Bunalımı ve Türkiye 209

Dış Dünya: Dünya ve Batı
Batı’nın Yarını ve Azgelişmişlikten Kurtuluş Yolu 321

Dış Dünya: İslam Dünyası
İslam Dünyası, Türkiye ve İslam Konferansı 294
İslam Konferansı ve Türk Dış Siyaseti 338
Ramazan ve Oruç 63

Dış Dünya: Orta Doğu
Orta Doğu Nereye Geldi? 280
Orta Doğu’da Gelecekte Ne Beklenebilir? 281
Mısır, İsrail, Orta Doğu ve Türkiye 356
Orta Doğu ve Çağdaş Güç Çekişmeleri 445
2000 Yılına Doğru Dünya, Orta Doğu ve Türkiye 446
Ürdün, Filistin ve Ortadoğu 62
Arap Dünyasında Yeni Gelişmeler ve Filistin 414
İran’da Nasıl Bir Çözüm Oluşuyor? 403
İran-ABD Gerilimi Ne Getiriyor? 452

DIŞ SİYASET
Öldürülen Elçiler ve Türk Dış Siyaseti 269
Türkiye’nin Dış Siyaset Arayışları ve NATO Doruğu 378
Ecevit’in Batı Gezisi ve Türkiye 380

Dış Siyaset: Türk Yunan İlişkileri
Türk-Yunan İlişkilerinin Dün, Bugün ve Yarını 367
Ege Denizi, Petrol ve Kıta Sahanlığı 210
Türk-Yunan Saldırmazlık Paktı mı? 292

DIŞ TÜRKLER
Yugoslav Türkleri ve Durumları 188

Dış Türkler: Almanya
Federal Almanya’da Türk Tasarrufları ve Yatırımlar 255

Dış Türkler: Kıbrıs
Kıbrıs 48
Kıbrıs 83
Kıbrıs İçin Şimdi Ne Yapmalı? 220
Cenevre Anlaşması ve Kıbrıs 221
Bir Yıl Sonra Kıbrıs ve Türkiye 259
Ara Anlaşma ve Ortadoğu Dengeleri 262
Kıbrıs, Bağımsızlık ve Çözüm 265
Kıbrıs ve Makarios-Denktaş Buluşması 325
Kıbrıs Türkleri İçin Ekonomik Çözüm Ne Olabilir? 348

Beyond Turkey

BeyondTurkey linki üzerinden aşağıdaki bölgeler ile ilgili yazılara ulaşılabilir.

SAM. Stratejik Araştırma Merkezleri

Ülkemizdeki 62 SAM’ın yurtdışında sahada faaliyetleri bulunmamaktadır. Ayakları zeminde olmayan düşünceler maalesef havada kalmaya mahkumdur.
Türkiye’de düşünce kuruluşlarının çoğu 2000’li yıllardan sonra kurulmuştur. Yine Türkiye’de düşünce kuruluşlarının %90’ı İstanbul ve Ankara merkezli olarak kurulmuştur. Bu durum, iki şehrin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel bir merkez olmasıyla ve yüksek öğrenimin de buralarda yoğunlaşmış olmasıyla yakından ilgilidir.

Türkiye’de bulunan düşünce kuruluşları alfabetik sıra ile şunlardır:

Kuruluş adı Kısaltması Merkezi Kuruluş yılı Bağlılık

  • Actus Sağlık Araştırmaları ve Sosyal Stratejiler Geliştirme Merkezi ACTUS Kuzguncuk, İstanbul 2009
  • Akademik Araştırma Enstitüsü AAE Eskişehir 2013
  • Akbank Düşünce Kulübü ADK Sabancı Center, İstanbul 2008
  • Anadolu Stratejik Düşünce Akademisi ASDA Selçuklu, Konya 2014
  • Anka Enstitüsü 27 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. – Çankaya, Ankara 2016
  • Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi ADAM Dikmen, Ankara 2006
  • Ankara Global Araştırmalar Merkezi AGAM Çankaya, Ankara 2006
  • Ankara Strateji Enstitüsü Ankara Strateji Anıttepe, Ankara 2011
  • Araştırma ve Etütler Merkezi AREM Yenimahalle, Ankara 2005
  • ARI Hareketi – Beşiktaş, İstanbul 1994
  • Alternatif Politikalar Merkezi APM Çankaya, Ankara 2004
  • Avrasya İncelemeleri Merkezi AVİM 13 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Çankaya, Ankara 2009
  • Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi BİLGESAM Şişli, İstanbul 2008
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi ÇOMÜ-SAM Çanakkale
  • Dış Politika Enstitüsü DPE Ankara 1974
  • Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi EDAM Etiler, İstanbul 2005
  • Ekonomik, Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi TESAM İstanbul, Bursa 2011
  • Global Politikalar Araştırma Merkezi GLOPOL Konya 2006
  • Global Strateji Enstitüsü GSE Kızılay, Ankara
  • Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi GASAM Şişli, İstanbul 2004
  • Hukuk Etik Siyaset Araştırmaları HESA Balgat, Ankara 2014
  • Hürriyet Hukuk Hoşgörü Hareketi 3H Sultanahmet, İstanbul 2006
  • İran Araştırmaları Merkezi İRAM Çankaya, Ankara
  • İstanbul Stratejik Düşünce ve Araştırma Merkezi İSDAM Fatih, İstanbul 2012
  • İzmir Düşünce ve Araştırma Merkezi İZDAM Konak, İzmir 2012
  • Karadeniz Araştırmaları Merkezi KaraM Kızılay, Ankara 2008
  • KÖK Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Vakfı KÖKSAV Maltepe, Ankara 1991
  • Küresel Araştırma Düşünce Merkezi GRTC Kütahya 2015
  • Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı – Beşiktaş, İstanbul 1985
  • Orta-Doğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği ORDAF Ataşehir, İstanbul 2008
  • Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi ODAM Mebusevleri, Ankara 2004
  • Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi ORSAM Çankaya, Ankara
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomik Araştırmalar Merkezi ERC Ankara
  • Orta ve Doğu Avrupa Stratejik Araştırmalar Grubu ODSTA Ankara 2013
  • Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi SAREM 2002
  • Stratejik Araştırmalar Merkezi SAM Çankaya, Ankara 1995
  • Stratejik Düşünce Enstitüsü SDE 30 Ağustos 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Çankaya, Ankara 2009
  • Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi SASAM 4 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Çankaya, Ankara 2012
  • Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı SETA 10 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ankara 2005
  • Strateji Enstitüsü SEN İstanbul 2014
  • STRASAM Stratejik Araştırmalar ve Analiz Merkezi STRASAM https://strasam.org/ 26 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Çankaya, Ankara 2021
  • Tarih Ekonomi ve Siyaset Araştırmaları Derneği 27 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. TESAD 27 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İstanbul 2015
  • Temel Stratejik Araştırmalar ve Danışmanlık TSA[kaynak belirtilmeli] Çankaya, Ankara 2009
  • Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı TASAV Ankara 2012
  • Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı TEPAV Ankara 2004
  • Türkiye Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (Yeni adı ULİSAM) TESAM İstanbul 2008
  • Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı TESEV İstanbul 1994
  • Türkiye Kültür Araştırmaları Grubu – Beşiktaş, İstanbul 1999
  • Türkiye Ulusal Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi TUSAM Bahçelievler, Ankara 2004
  • Ulusal Enerji Forumu – İstanbul 2001
  • Ulusal Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Derneği UGSAD Ankara 1992
  • Uluslararası Orta Doğu Barış Araştırmaları Merkezi IMPR Ankara 2012
  • Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (Eski adı TESAM) ULİSAM Ankara 2008
  • Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi TürkSAM Ankara 2002
  • Uluslararası Kültürel Araştırmalar Merkezi UKAM İstanbul 2012
  • Uluslararası Politika Araştırmaları Merkezi UPAM Ankara 2012
  • Ankara Politikalar Merkezi APM Ankara 2014
  • Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği USTAD Mardin 2011
  • Üsküdar Üniversitesi Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi [1] PAMER İstanbul 2014
  • Strateji Düşünce Enstitüsü SDE Ankara 2009
  • Harp Akademileri Komutanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü SAREN İstanbul
  • İHH İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi İNSAMER İstanbul 2014

Çelebiler Çağında Dış Dünya

Evliya Çelebi, at sırtında 47 ülkede gerçekleştirdiği yolculuğunda 257 şehir değiştirdi; adım attığı her yerden kendi yorumlarını da katarak bilgi verirken, gözlemlediği her şeyi altı metre uzunluğundaki haritayla ölümsüzleştirdi. Osmanlı’da gezip gördüklerini kaleme alan isim çok az.1 Haz 2018

Gördüğü bir rüya üzerine seyahate başlayan Evliya Çelebi, yaşamı boyunca başta Osmanlı coğrafyası olmak üzere Kafkaslar, Avrupa, Suriye, Irak, Hicaz, Kuzey Afrika, Mısır, Sudan ve Habeşistan gibi ülkeleri gezmiştir

Evliya Çelebi Yazıları

Katip Çelebi‘nin, dünya haritası anlamını taşıyan “Cihannümâ”, Müteferrika’nın baskıya başlar başlamaz basmak istediği kitaplardan biri, çünkü “Cihannümâ” -kavram olarak- büyük bir etki yarattı. Kitabın bir nesne olarak, böyle bir fikir olarak ortaya çıkması insanların ilgisini çekiyor. Kendisini zaten en önemli coğrafya kitaplarından “Cihannüma” ile tanıyoruz.

Çelebi gezginlerimiz, ülkeleri, şehirleri, kütüphaneleri gezerek dünyaları İmparatorluğun başkentine getirmişler ve bizlere devasa bir hazine bırakmışlardı.

ASYA

Asya-Pasifik Dünyası

undefined

Asya Pasifik raporu, Yavuz Selim Şen

Bilge Tonyukuk Enstitüsü: Asya Pasifik Bülten Önerisi 

 

Asya-Türk Dünyası

Asya Türk Bülten önerisi

TürkAsya

Asya Türk kavramı

Asya-Akdeniz Dünyası

Asya Pasifik kavramı Asya kıtasının doğu kıyılarındaki Pasifik Okyanusu ve ötesindeki Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avustralya kıtaları ile ilişkilendirmektedir. Asya’nın batı ucunda ise Akdeniz kıyıları yer almaktadır ve yine aynı şekilde bu kıyılar boyunca uzanan Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları ile ilişkili olan bir denizdir Akdeniz. Okyanusun karşılıklı kıyılarında yer alan Çin ve Amerika arasındaki uluslararası ticaret dünya ticaretinin en birinci sırasında yer almaktadır.

Fakat Asya kıtasının Akdeniz ile olan irtibatı hakkında henüz bir kavram üretilmemiştir. Biz burada Asya Akdeniz kavramını önerebiliriz. Asya Akdeniz olarak adlandırdığımız jeopolitik aslında Asya Pasifik’ten çok daha stratejik bir coğrafyadır. Burada yeralan beş deniz, boğazlar, kanal, adalar dünyanın ortası anlamını taşıyan Akdeniz’i yegane kılmaktadır. Büyük Akdeniz jeopolitik kavramı içerisinde yer alan Türkistan ve Türkiye tamamı ile geçiş bölgelerinde alanlardır; Çin’den Avrupa’ya geçiş, Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’ya geçiş.

Asya Pasifik bölgesinde Çin ve ABD arasındaki ticaret dünyanın en büyük ticaretidir. Aynı şekilde Türkiye üzerinden Akdeniz ticareti ve yine Türkiye üzerinden Türkistan ticareti de devasa boyutlara çıkabilme kapasitesi göstermekte, özellikle Türkistan bölgesinin doğal kaynakları ve Akdeniz bölgesinin pazarları, Çin’in Asya Pasifik bölgesi ülkeleri ile olan alışverişlerine benzer bir modeli Akdeniz’de yeniden sahneye koyma fırsatını ortaya koymaktadır.

Asya Medyalarından Örnekler

Asia Times

China Perspectives

South China Morning Post, Hong Kong

7,4 milyon nüfuslu Hong Kong’da İngilizce olarak yayınlanan yayınlanan South China Morning Post’un tirajı 105.347 civarındadır. Türkiye’deki İlk 12 gazetenin ortalama satış rakkamı.

Hong Kong menşeli 120 yıllık South China Morning Post gazetesinin sahibi Alibaba imiş.

Medyanın teknoloji şirketi ile evliliği.

“South China Morning Post, yüzyılı aşkın bir süredir Çin ve Asya hakkında küresel etki yaratan habercilik yapan lider bir haber medya şirketidir. 1903 yılında kurulan SCMP’nin genel merkezi, şehrin kayıtlı gazetesi olduğu Hong Kong’dadır. Ekiplerimiz Asya ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yayılıyor ve dünya çapındaki haber tüketicileriyle bağlantı kurmak için birlikte çalışıyor. En yüksek standartlarda gazetecilik yoluyla bilgilendirmeye ve ilham vermeye kararlıyız. Vizyonumuz “Düşünceyi Yükseltmek” ve misyonumuz “Çin hakkındaki küresel konuşmaya liderlik etmektir”

Kıssadan Hisse: Türkiye ve Avrupa-Asya hakkında habercilik.

https://www.scmp.com/contact-us

WHO ARE WE?
South China Morning Post is a leading news media company that has reported on China and Asia for more than a century with global impact. Founded in 1903, SCMP is headquartered in Hong Kong, where it is the city’s newspaper of record. Our teams span across Asia and the United States, working together to connect with news consumers around the world. We are committed to informing and inspiring through journalism of the highest standards. Our vision is to “Elevate Thought”, and our mission is to “Lead the global conversation about China”

WHAT DO WE DO?
We develop news content 24/7, driven by world-class journalists, editors, visual artists, photographers and videographers, all guided by the principle of “Truth and Fairness”. Our editorial teams are powered by emerging digital technologies that allow us to create innovative ways to tell Asia’s most important and compelling stories. Against the backdrop of shifting discovery and consumption behaviours, SCMP reaches users across distributed media platforms including scmp.com, smartphone and tablet apps, social media and messaging platforms, as well as our flagship newspaper.

Additionally, SCMP is Asia’s leading magazine publisher with a portfolio of premium lifestyle and fashion titles including Cosmopolitan, ELLE, Esquire, Harper’s BAZAAR and The PEAK. We are also home to cpjobs.com, a big data-powered recruitment platform that matches jobseekers with their dream job.

AVRUPA

Almanya Türk Medyası

ATV Avrupa, Show Türk gibi ulusal kanalların Avrupa kuruluşları var. Onların da maalesef yurt içinde firmalardan ücret talep edilen gezi programları yayınlamaktan başka bir faaliyetleri bulunmamaktadır.

Türk Medyası Avrupa Başkentlerinde Faaliyete Başlamıştır.

Namık Kemal. İlk Türk gazetesini (Hürriyet) Londra’da çıkrana vatansever düşünür ve yazar.

Ziya Bey, Ali Suavi, Nuri, Reşat, Rıfat Beyler, Namık Kemal ve Agâh Efendi’nin katıldığı toplantıda Suavi Efendi’nin Muhbir, Ziya Bey ile Namık Kemal’in Hürriyet gazetesini çıkarmaları kararlaştırıldı. İlk olarak Londra’da 31 Ağustos 1867’de Muhbir gazetesi çıkarıldı.

Hürriyet, 1868-1870 arasında Genç Osmanlılar tarafından Avrupa ülkelerinde yayınlanan haftalık, Türkçe siyasi gazete.

Türkiye’nin ilk siyasal gazetelerinden birisidir. İlk sayısı 29 Haziran 1868’de Londra’da yayınlandı. Yayın hayatına 89. sayıdan itibaren Cenevre’de devam etti. Türkiye’de yasak olan gazetenin dağıtımı, özellikle yabancılar tarafından[1] Osmanlı topraklarına gizlice sokularak gerçekleştirilmekte idi.

Hürriyet, aydınlara yönelik bir gazete idi 1868-1870 yolları arasında yayınlandı. Osmanlı aydınlarına özgü düşünce ve kavramları kullanmasından ötürü “Türkiye’nin ilk düşünce gazetesi” olarak nitelendirilmiştir.

Yeni bir matbaa kurulamadığı için taş basması olarak yayınlanan gazete, 100. sayıda kapandığını açıkladı.

1831 yılında Osmanlı Devleti’nde ilk resmi gazete olan Takvim-i Vakayi yayımlanmıştır. Bu gazeteden on yıl sonra Osmanlı Devleti’nin ikinci gazetesi olan Ceride-i Havadis Gazetesi 1840 yılında yayın hayatına başlamıştır.


Subscribe For Latest Updates
And get notified every monday at 8:00 am in your mailbox
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular