HomeMAINTürk Dünyası Olimpiyatları 

Türk Dünyası Olimpiyatları 

Dünyada bir çok ülkeler bölgesel oyunlara aktif olarak katılmaktadırlar Akdeniz Olimpiyatları örneğinde olduğu gibi. Türk dünyası ülkeleri arasında bölgesel olimpiyatların düzenlenmesi durumunda ortak dil Türkçe üzerinden ülke sporcularının ve halklarının birbirleriyle yakın temas içerisinde kaynaşması söz konusu olacaktır.

Tabii ki bu olimpiyatlar neticesinde Türk sporu da ileri aşamalar kaydedecektir. Zaten Türkiye ve Türkistan ülkelerindeki Türkler sportif özellikler taşımaktadırlar ve böylece Türklük kavramı da bir bütünlüğe kavuşmuş olacak ve Türk ülkeleri sporcuları uluslararası yarışmalarda madalyalarla ülkelerindeki insanları da sevindirmiş olacaklardır.

Birçok farklı bölgesel olimpiyat türü var. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

Ulusal Olimpiyat Oyunları: Bu oyunlar, her dört yılda bir belirli bir kıtada düzenlenir ve her ülkenin en iyi sporcularını bir araya getirir. En bilinen Ulusal Olimpiyat Oyunları arasında Yaz Olimpiyat Oyunları ve Kış Olimpiyat Oyunları yer alır.

Kıtasal Oyunlar: Bu oyunlar, belirli bir kıtadaki ülkeler arasındaki spor müsabakalarıdır. En bilinen kıtasal oyunlar arasında Pan Amerikan Oyunları, Afrika Oyunları, Asya Oyunları ve Avrupa Oyunları yer alır.

Bölgesel Oyunlar: Bu oyunlar, belirli bir coğrafi bölgedeki ülkeler arasındaki spor müsabakalarıdır. En bilinen bölgesel oyunlar arasında Pasifik Oyunları, Karayip Oyunları ve Akdeniz Oyunları yer alır.

Gençlik Olimpiyat Oyunları: Bu oyunlar, her dört yılda bir düzenlenir ve 14 ila 18 yaş arası genç sporcuları bir araya getirir. İlk Gençlik Olimpiyat Oyunları 2010 yılında Singapur’da düzenlendi.
www.olimpiyat.org.tr

Uluslararası Spor Federasyonları (ISF) Dünya Şampiyonası: Bu şampiyonalar, belirli bir spor dalındaki en iyi sporcuları bir araya getirir. En bilinen ISF Dünya Şampiyonası arasında FIFA Dünya Kupası, Kriket Dünya Kupası ve Rugby Dünya Kupası yer alır.

tedankara.k12.tr
ISF Dünya Şampiyonası

Bunlar sadece birkaç örnek. Bölgesel olimpiyat türü. Dünyanın her yerinde farklı spor dallarında ve farklı yaş grupları için birçok farklı bölgesel spor müsabakası düzenlenmektedir.

Bölgesel olimpiyatların bazı faydaları şunlardır:

Sporculara uluslararası düzeyde yarışma fırsatı sunarlar.
Ülkeler arasında dostluk ve iş birliğini teşvik ederler.
Bölgesel gururu ve kimliği teşvik ederler.
Turizmi ve ekonomiyi teşvik edebilirler.

Bölgesel olimpiyatların bazı zorlukları şunlardır:

Pahalı olabilirler.
Düzenlemek zor olabilir.
Politik gerilimlere maruz kalabilirler.
Doping ve diğer suistimallere maruz kalabilirler.
Genel olarak, bölgesel olimpiyatlar sporcular ve ülkeler için değerli bir fırsat sunar. Uluslararası alanda yarışmak, dostluk ve iş birliğini teşvik etmek ve bölgesel gururu ve kimliği teşvik etmek için.

Türk Dünyası Olimpiyatları

04 Eylül 2020

Geçen yüzyıl boyunca küresel entegrasyonun en temel araçlarından biri küresel spor teşkilatları ve küresel spor organizasyonları oldu. 

Aslında daha sonraları uluslararası siyasi kuruluşlara dönüşen uluslararası entegrasyon projelerinin öncü girişimleri uluslararası spor organizasyonları ve uluslararası spor kurumları oldu.

Küresel organizasyon ve kurumların üst aklının Siyonist odaklardan gelmesinin nedeni de budur. Çünkü Siyonist kongreden hemen sonra, Siyonist kongrenin toplandığı bölgede ilk önce küresel spor organizasyonları kuruldu, hatta bunların ilk korsan örgütlenmeleri yapıldı.

Her biri hukuken sadece birer dernek olan İOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi, FFA, UEFA, FIBA, ULEB, daha aklınıza hangi uluslararası spor organizasyonu geliyorsa tümü kuruldu. CAS (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) diye bir korsan vakıf da kuruldu.

Küresel siyaset bir anlamda küresel sporun öncülüğünde şekillendirildi. Bugün uluslararası saygın kurumlar olarak gördüğünüz, ismi parlak pek çok kurum bildiğiniz birer dernektir. Özellikle de futbol alanındaki mafyalaşmayı nedense hiç kimse görmek istemiyor. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, olimpiyat oyunları diye dört yılda bir küresel spor festivali düzenliyor. Bu olimpiyatlara her isteyen katılamıyor. Akredite yarışmalarda, önceden belirlenen barajları aşan elit sporcular katılıyor. Bu akreditasyonun bir kriteri var mı derseniz? Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin iki dudağının arası gibi son derece nesnel bir kriter var. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Kış Olimpiyatları, Paralimpik (Engelli) Olimpiyatları, Universiade (Üniversite Pyunları) gibi küresel organizasyonlar da yapıyor. Daha doğrusu bizim bildiklerimiz bunlar.

Ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi, hiç kimsenin dikkatini çekmeyen başka organizasyonlar da yapıyor. 

Maccabiat (Yahudi Sporcular) Olimpiyatı, Pan Armenian (Ermeni Sporcular) Olimpiyatı gibi olimpiyatlar da düzenliyor. Hatta İOC akreditasyonu dışında düzenlenen Gay olimpiyatlarını da akredite etmeye hazırlanıyor. 

Küresel siyaset spor üzerinden, hatta açıkça söyleyelim spor mafyası üzerinden dizayn edilirken, bizim bu mafya düzenine akredite olmak dışında bir vizyonumuz olmaması da, Türkiye’nin küresel siyaset vizyonu ile bağdaşmıyor. 

Türkiye küresel spor mafyası haline gelen bu küresel spor sistemini hükümetlerin taraf olduğu, adalet hakkaniyet ve spor ahlakı temelinde yeniden inşa edecek bir vizyon ile hareket edebilmeli.

Bu sistemin içinde ise, kendi siyasal ekseninde bir organizasyon planlamalı.

Türk dünyasının bir büyük sportif organizasyon ekseninde bir arada hareket edebilmesi, bu takip edecek siyasal formasyonların da alt yapısını oluşturacaktır. Türk dünyasından kastım sadece Türk devletleri ile akraba toplulukları değil. Dünyanın her tarafına yayılmış Türkler var. Bulundukları ülkelerden, kendi milletlerinin spor organizasyonuna bunlar da katılmalı.

Önce Türk Dünyası Olimpiyat Komitesi kurulmalı. Her ülke kendi olimpiyat komitesini kurarak, ana omurgaya akredite olmalı. Örneğin Almanya’da, Fransa da, İngiltere’de, Libya’da veya dünyanın herhangi bir yerinde Türk soyundan gelen her kim varsa, bulundukları ülkede organize olarak ana komiteye akredite olmalı. Her bir ülkede, akredite komiteler aracılığı ile Türk dünyası olimpiyatlarına karışacak sporcuların bir yarışma formasyonu ile seçimi yapılmalı.

Eğer başarılı sporculara verilecek ödüller için tatmin edici bir düzey yakalanırsa, bu olimpiyatlardan birçok elit sporcu yetişecektir. Yarışma kalitesi yükseldikçe de bu organizasyonun ticari değeri artacaktır. Şuna da inanıyorum iyi bir hazırlık ile en geç on yıl içinde, tüm dünyanın takip ettiği, kendi kendini besleyen bir ekosistem ortaya çıkacaktır.

Tüm dünyada; Türk dünyasının entegrasyonu için çok büyük bir adım, çok değerli bir mekanizma kurulmasının önünde hiçbir engel yok. Sadece bir karar verilmesi yeterli olacaktır. Kaynak: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/av-yasar-bas/turk-dunyasi-olimpiyatlari-33414.html

E-Posta Bültenimize Bekliyoruz.
Haftalık olarak, sizinle tüm içeriklerimizi e-posta yoluyla paylaşıyoruz.
icon
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular